Izleti

Slovenj Gradec ni idealen samo za pohodnike in kolesarje, temveč tudi za izletnike. Tukaj vam nudimo vrsto izletov, ki pa si jih lahko tudi sami prilagodite po svojih željah.

Mislinjska dolina je ena od treh dolin na Koroškem, kjer je življenje v preteklih stoletjih pisalo svojo, drugačno zgodbo. V dar smo prejeli svojevrstno dediščino, ki jo ohranjamo in negujemo. Vabimo vas, da v Slovenj Gradcu spoznate naravne in kulturne lepote, s katerimi se ponašamo. Izkusite lahko adrenalinsko avanturo, ali pa spoznate način življenja ljudi na podeželju.

Cerkev sv. Jurija na Legnu s svojimi najdbami predstavlja edinstven arheološki spomenik. Na Kopah, na Pohorju, lahko preživite prosti čas v naravi, se sprehodite po pohorskih gozdovih, se ustavite na energijskih točkah, imate piknik ali kosilo v Partizanskem domu.

Zgodbe starega mestnega jedra Slovenj Gradca vas bodo popeljale v srednjeveško preteklost. Spoznali boste bogate zgodovinske in kulturne dediščine. V Galeriji Perger se boste seznanili z bogato medičarsko in svečarsko dediščino družine Perger. V objemu neokrnjene narave pa se boste lahko okrepčali z dobrotami iz okoliških kmetij in domačih gostiln.

Primeri izletov za katere se lahko odločite:

Slika

Srednjeveški Slovenj Gradec

Srednjeveški Slovenj Gradec

SlikaZapri
×
 • Prihod v Slovenj Gradec, pozdrav turističnega vodnika in ogled mestnega jedra Slovenj Gradca, ki je ohranilo srednjeveško zasnovo (cerkev sv. Elizabete, cerkev sv. Duha, Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej) in ki je v letu 2017 praznoval 750 - letnico mesta. Med vodenim ogledom boste v živo doživeli in spoznali srednjeveško preteklost mesta s pomočjo animatorjev v srednjeveških oblačilih.
 • Medeni raj Perger 1757 sodi med najbolj obiskane turistične destinacije pri nas. V doživljajskem muzeju boste spoznali skrivnosti izdelave domačih bonbonov, nagrajenih medenjakov in pravih voščenih sveč. Edinstveno doživetje nudi tudi razvajanje vaših brbončič z ekološkimi izdelki družinskega podjetja Perger 1757. Obiskovalce popeljejo v svet izdelovanja lectovih src, voščenih sveč in medenjakov. Postrežejo z domačimi bonboni in brezalkoholno medico.
 • Vožnja na Legen in ogled cerkve sv. Jurija, kjer so pod steklenim dnom vidni ostanki slovanskih grobov iz 10. stoletja.
 • Kulinarični užitki in odhod domov.

Cena izleta (cena je informativna in velja za skupino najmanj 20 oseb): 29€

V spominskem muzeju skladatelja Huga Wolfa boste spoznali življenje in delo tega genialnega mojstra samospevov. Pri Herčevi žagi in mlinu boste obudili staro mlinarsko obrt, na eni od okoliških kmetij pa pokušali domače dobrote in obujali starodavna opravila.

Preberi več

Slika

Sadovi podeželja

Sadovi podeželja

SlikaZapri
×
 • Prihod v Slovenj Gradec, pozdrav turističnega vodnika in ogled mestnega jedra Slovenj Gradca, ki je ohranilo srednjeveško zasnovo (cerkev sv. Elizabete, cerkev sv. Duha, muzej Huga Wolfa).
 • a) Vožnja v Šmartno. Krajši pohod do Herčeve žage, ogled žage in mlina, prikaz starih obrti ter pokušina domačih dobrot iz ene od okoliških kmetij.
 • Ogled ene od kmetij z degustacijo, pomoč pri delu na kmetiji (odvisno od letnega časa).
 • Večerna pogostitev na eni od turističnih kmetij in odhod domov.
 • Vožnja na Sele in kosilo
 • Ogled cerkve sv. Roka, Meškove sobe, ogled ene od kmetij, pohod po Meškovi poti ali po poti Rimljanov.

Cena izleta (cena je informativna in velja za skupino najmanj 20 oseb): 27 €

Po krajšem sprehodu skozi gozd boste prispeli do Dežele škratov, kjer vas bodo pričakale zgodbe o bajeslovnih bitjih iz bogatega ustnega izročila Zagmajškovih. Po zasluženem okrepčilu pa si boste lahko dan popestrili z adrenalinskim skokom v dolino.

Preberi več

Slika

Pohorski gozdovi

Pohorski gozdovi

SlikaZapri
×
 • Prihod na Kope in pijača dobrodošlice na Partizanskem domu, klasičen pohorski zajtrk.
 • Pohod skozi gozd do energetskih točk (vrtinci energije).
 • Prihod na Pungart: igranje disc Golfa ali krajši pohod na Črni vrh ali Ribniška jezera.
 • Po vrnitvi piknik v naravi pred Grmovškovim domom.

Cena izleta (cena je informativna in velja za skupino najmanj 20 oseb): 28 € ( z igranjem disc Golfa) ali 23 € (eden od pohodov)

Preberi več

Slika

Drugačen mestni trio

Drugačen mestni trio

SlikaZapri

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Retro Velenje – Kulturni Slovenj Gradec – Vinski Maribor

V Šaleški dolini se v rudarskem Velenju na retro sprehodu po okolici največjega spomenika Titu na svetu vrnite v čase socializma. Ob nostalgičnih igrah in doživetjih, ki krepijo duh tovarištva in solidarnosti se spomnite zgodb iz mladostiPo srečanju z nekaterimi predmeti, ki zbujajo nasmeh, okusite tiste čase tudi na tipični malici! Igrivo, nostalgično in zabavno bo.

Na Koroškem se v srednjeveškem mestnem jedru Slovenj Gradca podajte med zgodbe ustvarjalcev kulturne dediščine mesta, ki je danes Glasnik miru. Na poti od časa turških vpadov in požarov prispete na prelom 19. in 20. stoletja – tudi čas skladatelja Huga Wolfa, nato pa si privoščite še kavo na njegov način. S sladko spremljavo!

V Mariboru, prestolnici Štajerske, se ustavite na Lentu, kjer uspeva Stara trta - najstarejša vinska trta na svetu. Več kot 400 let stara modra kavčina priča o več stoletij dolgi vinarski tradiciji. Na obisku Hiše Stare trte boste ob spoznavanju dediščine vinogradnikov in vinarjev okusili odlična vina Podravske vinorodne dežele.

Cena: 26 EUR na osebo – za skupine od 30 oseb naprej;

Pozor! Za skupine z manjšim številom udeležencev pošljite povpraševanje.

Cena vključuje vsa navedena vodenja, vstopnine in navedene prigrizke, pijače, degustacije; Cena ne vključuje prevoza, vodič pričaka skupino na lokacijah po programu.

 

Prijave sprejemamo na Zavodu za turizem Šaleške doline na telefonski številki 03 896 17 15 ali na e-mail naslov: turizem@velenje.si ali na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje na telefonski številki 02 234 66 07 ali na e-mail naslov: zzt@maribor.si

Preberi več

Slika

Kulinarični trio

Kulinarični trio

SlikaZapri

Kulinarični trio

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Turistična kmetija Karničnik v Velenju – Medeni raj Perger 1757 v Slovenj Gradcu – Obisk in degustacija v Vinagovi kleti v Mariboru

Ljubitelji preprostih, a vrhunsko pripravljenih jedi iz krušnih peči ne smete izpustiti obiska Turistične kmetije Karničnik, znane po vzreji konjev in avtohtonega slovenskega krško-poljskega prašiča. Ta slovi po marmoriranem mesu višje kakovosti, ki navdušuje gurmane. Če želite domače in prijatelje presenetiti s pristnimi okusi šaleškega podeželja, vas Karničnikova trgovina z najrazličnejšimi izvrstnimi suhomesnatimi izdelki ne bo razočarala.

 

Ko boste prispeli na kmetijo, vas bosta prevzela mir in tišina, ki jo prekinjajo le zvoki podeželja, čeprav boste od Velenja oddaljeni le nekaj kilometrov. Marko in Matejka Karničnik vas bosta pogostila v stari sušilnici za hmelj, domiselno preurejeni v družabni prostor.

 

 

  

Medeni raj v osrčju idiličnega srednjeveškega mesta Slovenj Gradec še danes predstavlja sanje naših prednikov, ki so preživele stoletja. Najgloblje družinske skrivnosti so se ohranile vse do danes, ko se bogata medičarska, lectarska in svečarska dediščina družine Perger uspešno prenaša na zdaj že deveto generacijo.

Občudujte dve stoletji in pol staro dediščino medičarske, lectarske in svečarske obrti ter za trenutek postanite del edinstvene družinske zgodbe, ki ne govori samo o lectovih srcih, pač pa o življenjih vseh naših babic in dedkov.

Uživajte v poslušanju družinskih skrivnosti in prigod, ki vam jih bo na zabaven način predstavila njihova »živa knjiga«, mojster Hrabroslav osebno v njihovem muzeju, ki jemlje dih. Ob degustaciji njihovih dobrot, pa se prepustite slastnim medenim užitkom.    

 

  

 

V središču Maribora, mesta najstarejše trte na svetu, se razprostira ena največjih in najstarejših mestnih vinskih kleti v Evropi. Vinagova tradicija vinogradništva in vinarstva se je začela že v letu 1847, ko se je meljski graščak Alojz plemeniti Kriehuber začel ukvarjati z vinogradništvom in v ta namen zgradil vinsko klet. Najstarejši del kleti se ponaša s površino 15.000 m2 in z 2,1 kilometra dolgimi podzemnimi predori. Leseni sodi, betonske cisterne, steklenice z vinsko patino imajo skupno kapaciteto 3 milijonov litrov.

Najdragocenejša posebnost je zagotovo vinski arhiv, kjer hranijo steklenice najboljših letnikov. Ob izbranih vinih lahko tam spoznavate čare kulture pitja vina. Doživite mariborsko vinsko podzemlje in se prepustite izvrstnim vinskim pokušinam!