Slovenija je po standardih Green destinations prva celostno ocenjena država. Tudi turistična destinacija Slovenj Gradec je prejemnica znaka SLOVENIA GREEN. Pripravili smo vam par napotkov kako boste z obiskom naše destinacije tudi vi pripomogli k ohranitvi našega okolja.

NARAVA IN POKRAJINA

Pripotujte z avtobusnim prevozom. Če pripotujete z avtom pa za raziskovanje destinacije uporabite kolo (lastno ali sposojeno) ali pa se odpravite kar peš in s tem prispevajte k zmanjševanju onesnaževanja.

Na voljo so vam številne slikovite pohodniške in kolesarske poti. Držite se označenih pešpoti, ki vedno pripeljejo do cilja.

Prenočite pri ponudnikih, ki si prizadevajo za trajnostno delovanje; odgovorno ravnanje z odpadnimi vodami, odpadki, pitno vodo in energijo. Preverite, kateri ponudniki zadostujejo standardom trajnostnih okoljskih znakov.

Pravilno odlagajte odpadke v za to namenjene koše. Pri obisku številnih pohodniških ali kolesarskih poti pa smeti odnesite s sabo v dolino.

OKOLJE IN PODNEBJE

Voda pri nas je čista in pitna, zato ni potrebe po ustekleničeni. Raje imejte s sabo plastenke ali steklenice za večkratno uporabo, ki jih lahko po potrebi napolnite z vodo iz pipe, na voljo pa so tudi številni pitniki ob kolesarski poti Štrekna.

Pomagajte nam ohraniti bogastvo vodnih virov zato namesto kopeli raje izberite tuš in med umivanjem zob zaprite vodo. V nastanitvah brisače in posteljnino uporabite večkrat tako, da zavrnete vsakodnevno čiščenje.

Prispevajte k varčevanju z energijo tako, da ugašajte luči, izklapljajte elektronske in druge naprave iz vtičnic. V poletnih dneh omejujte uporabo klime, v zimskih dneh pa zmanjšajte ogrevanje.

Bodite prijazni do sebe in narave ter izberite mila in kozmetične izdelke, ki ne škodujejo okolju.

KULTURA IN TRADICIJA

Bogastvo lokalnih pridelovalcev. Na destinaciji obiščite mestno tržnico in se poslužujte lokalno pridelanih izdelkov. Podprite lokalne umetnike in si izberite ročno izdelane spominke.

Okusite tipične lokalne jedi npr. mežerli, kločeve nudle … Obiščite turistične kmetije, kjer vas bodo postregli z lastno pridelanimi izdelki.

Obiščite kulturne ustanove Koroški pokrajinski muzej, Rojstno hišo Huga Wolfa, Koroško galerijo likovnih umetnosti …

Obiščite aktivnosti, ki vsebujejo trajnostno zeleno noto. Medeni raj Perger sonaravno deluje na številnih področjih z uporabo lokalnih in ekoloških surovin, trajnostne embalaže, izogibanjem umetnim barvilom ... S s svojo dejavnostjo gojijo oziroma ohranjajo pomembne tradicionalne obrti in vrednote.

Udeležite se tradicionalnih dogodkov in prireditev, kot so Slovenjegraško poletje, Poletje v mestu Slovenj Gradec, SHOTS filmski festival, Mirovniški festival in festival drugačnosti, Slovenjgraška gostilna in številne druge.

Odkrivajte skrite kotičke in uživajte v pristnih doživetjih!

 

Z upoštevanjem teh napotkov boste pripomogli k ohranjanju naše krajine, tako za naše kot tudi vaše potomce. Skupaj ohranimo destinacijo (krajino) zeleno!

RSS

NOVICE

Prelistajte naše novice ali pa se prijavite na e-novice. 
mangakakalot