Posebnosti mesta
Slika

Slovenj Gradec - mesto Glasnik miru

Slovenj Gradec - mesto Glasnik miru

SlikaZapri

×

Slovenj Gradec se je v zadnjih štirih desetletjih, zlasti s prireditvami in razstavami v Koroški galeriji likovnih umetnosti pod pokroviteljstvom Združenih narodov, uveljavil daleč preko meja domovine tudi kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic. IAPMC je okrajšava za International Association of Peace Messenger Cities, kar v prevodu pomeni mednarodno združenje mest glasnikov mir. Gibanje se je pod pokroviteljstvom organizacije Združenih narodov pričelo leta 1986, ki je bilo proglašeno za leto miru. Mednarodno združenje mest glasnikov miru je bilo uradno ustanovljeno leta 1988 in vodi program, skladno s statutom združenja in kriteriji članstva. Predstavniki mest včlanjenih v združenje, se srečujejo dvakrat letno z namenom izmenjave programov, idej in izkušenj v z mesti širom sveta. Slovenj Gradec je bil tudi v to združenje sprejet leta 1989 in že od vsega začetka igra aktivno in vidno vlogo. Danes imamo čast, da je župan Slovenj Gradca generalni sekretar mednarodnega združenja mest glasnikov miru.

Preberi več

Slika

Evropska prestolnica kulture 2012

Evropska prestolnica kulture 2012

SlikaZapri

×

Sodelovanje pri projektu evropske kulturne prestolnice 2012 je bil brez dvoma najpomembnejši in najambicioznejši projekt v novejši zgodovini mesta Slovenj Gradec in je predstavljal poseben izziv, a obenem tudi potrditev desetletja dolgo trajajočih kreativnih prizadevanj na področju kulture, umetnosti in kulture miru.
Vizija Evropske prestolnice Maribor s partnerskimi mesti je povezana predvsem s tem, da bi celotna severovzhodna kohezijska regija zaradi razgibanega kulturnega ustvarjanja doživela pospešek razvoja na vseh področjih. V projektu so poleg Maribora in Slovenj Gradca sodelovali še Velenje, Ptuj, Novo mesto in Murska Sobota.
V Mestni občini Slovenj Gradec se je v letu 2012 pod okriljem Evropske prestolnice kulture odvilo 25 projektov s številnimi vzporednimi aktivnostmi in gostujočimi prireditvami. Vseh dogodkov je bilo več kot 100. Skozi vse leto 2012 je mesto obiskalo skoraj 52.000 obiskovalcev, nastopilo pa je več kot 3000 nastopajočih.

Preberi več

Slika

Zlato priznanje Entente florale 2015

Zlato priznanje Entente florale 2015

SlikaZapri

×

Slovenj Gradec je v letu 2015 prejel ZLATO PRIZNANJE v okviru evropskega tekmovanja v urejenosti mest in vasi ENTENTE FLORALE, ki ga že od leta 1975 dalje prireja združenje Entente Florale Europe.

Gibanje in njegov osnovni moto izvirata iz želje in hotenja prebivalcev evropskih mest in krajev, ki so zase, za svoje someščane in popotniške turiste želeli ustvariti novo, višjo kvaliteto bivanja v svoji sredini.
Slovenija se je v gibanje vključila leta 1998, ko sta se v mednarodnem merilu prvič pomerila eno mesto in en manjši kraj. Slovenj Gradec je leta 2003, ko je v ocenjevanju sodeloval prvič, osvojil srebrno plaketo.

Preberi več

Slika

Zelena destinacija 2016

Zelena destinacija 2016

SlikaZapri

×

Slovenj Gradec je v letu 2016 prejel SREBRNO PRIZNANJE znamke kakovosti Slovenia Green Destination (Slovenija - Zelena destinacija). Ob tem se je kot turistična destinacija uvrstil tudi na seznam TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je Zeleno shemo slovenskega turizma razvila kot celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja (okoljskem, družbenem in ekonomskem) in je namenjena tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. Krovna znamka SLOVENIA GREEN (Zelena Slovenija) združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, njeni osnovni nameni pa so varovanje okolja, ohranjanje lokalnih posebnosti in večja kakovost življenja ter omogočanje odličnih doživetij za turiste.

 

Preberi več

Slika

Zelena destinacija 2019

Zelena destinacija 2019

SlikaZapri

×

Slovenj Gradec je v letu 2019 po ponovnem pregledu in ovrednotenju kriterijev prejel BRONASTO PRIZNANJE znamke kakovosti Slovenia Green Destination (Slovenija - Zelena destinacija). 

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje.

Preberi več

Slika

Priznanja Moja dežela - lepa in gostoljubna

Priznanja Moja dežela - lepa in gostoljubna

SlikaZapri

Slovenj Gradec je že vrsto let prejemnik najvišjih priznanj v vseslovenskem tekomvanju v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tamatskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Za slovenske kraje je akcija to, kar so za gostince Michelinove zvezdice – prestižno priznanje, da se njihov kraj v turističnem smislu razvija zelo uspešno.

LETO PRIZNANJE
1995 2. mesto v kategoriji srednja mesta
1996 3. mesto v kategoriji kraji s prehodnim turizmom
1997 3. mesto v kategoriji srednja mesta
2002 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2003 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2004 2. mesto v kategoriji srednja mesta
2006 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2007 3. mesto v kategoriji srednja mesta
2008 3. mesto v kategoriji srednja mesta
2009 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2011 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2012 1. mesto v kategoriji mestna jedra
2013 3. mesto v kategoriji srednja mesta
2015 2. mesto v kategoriji srednja mesta
2018 3. mesto v kategoriji mestna jedra
2019 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2019 3. mesto v kategoriji mestna jedra
2020 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2020 3. mesto v kategoriji mestna jedra
2020 1. mesto v kategoriji izletniški kraji (Kope)
2021 2. mesto v kategoriji srednja mesta
2021 3. mesto v kategoriji mestna jedra
2022 2. mesto v kategoriji srednja mesta
2022  2. mesto v kategoriji mestna jedra
2022 1. mesto v kategoriji srednja mesta (spletno glasovanje)
2022 1. mesto v kategoriji izletniški kraji - Šmartno pri Slovenj Gradcu (spletno glasovanje)
2023 1. mesto v kategoriji srednja mesta
2023 1. mesto v kategoriji mestna jedra

 

Preberi več

Slika

Domača in umetnostna obrt

Domača in umetnostna obrt

SlikaZapri

DOMAČA IN UMETNOSTNA OBRT

Rokodelstvo v Mislinjski dolini

Na Koroškem, še zlasti na območju Mislinjske doline, je rokodelstvo zelo razširjeno. Na to je vplivala tudi vseslovenska bienalna razstava domačih in umetnostnih obrti, ki v Slovenj Gradcu poteka že od leta 1977. V zadnjih letih je rokodelstvo močno vpeto v regionalno turistično ponudbo. Predvsem na območju Slovenj Gradca in širše Mislinjske doline obratujejo delavnice odprtih vrat, rokodelske izdelke je mogoče kupiti v turistično-informacijskih centrih in specializiranih trgovinah.

Čeprav so določene obrti že skoraj zamrle, se v zadnjih letih vedno več izdelovalcev, tudi mlajših, spogleduje s sodobnim rokodelskim ustvarjanjem, ki sodi v sam vrh slovenske rokodelske ustvarjalnosti. Ljudsko rokodelsko izročilo ohranjajo v številnih društvih in ga izvirno vpletajo v obogatitev regijske turistične ponudbe.

Seznam rokodelcev na Koroškem je na voljo na naslednji spletni povezavi:
www.duo-kunsthandwerk.eu/koroska_sl

Preberi več

Galerije

NOVICE

Prelistajte naše novice ali pa se prijavite na e-novice. 
mangakakalot