Pohodništvo

Slika

Pot domačih obrti

Izhodišče poti: Cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Dolžina: 7 km

Pot domačih obrti

SlikaIzhodišče poti: Cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj GradcuDolžina: 7 kmZapri

×

Je kulturno-etnološka pot, ki poteka na območju Šmartna, Golavabuke in Legna, izdelana je bila na osnovi obrtne tradicije našega mesta, ki jo še danes ohranjajo številni mojstri domače in umetnostne obrti. Vsaki dve leti je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu razstava izdelkov DUO iz cele Slovenije, nekaj izdelovalcev domačih obrti pa boste lahko spoznali tudi ob tej poti. Zanimivosti ob poti so cerkev sv. Martina, 250-letna Štiblerjeva lipa, kužno znamenje, Herčev mlin in žaga. V nadaljevanju si lahko ogledate turistično kmetijo Lešnik, stare običaje, opravila in orodja, kovačijo in cerkev sv. Jurija z najdbami staroslovanskih grobov in ketlaške kulture.

Preberi več

Slika

Meškova pot

Izhodišče poti: Cerkev sv. Roka, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj Gradec

Dolžina: 14 km

Meškova pot

SlikaIzhodišče poti: Cerkev sv. Roka, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj GradecDolžina: 14 kmZapri

×

Poteka po pobočjih dveh hribovskih vasi, Sele in Vrhe, kjer je največji del svojega življenja, na svojih romanjih, preživel pisatelj in duhovnik Fran Ksaver Meško. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki so jo uredili domačini v spomin na poti, ki jih je Meško vsakodnevno prehodil. V vasici Sele pod Uršljo goro je tudi pokopan. Pot vodi dalje po naravi mimo kapelic, mogočnih dreves, kmetij in kašt do sv. Neže na Vrhah, ki je skrita v jami. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.

Preberi več

Slika

Gozdno turistična pot Plešivec

Izhodišče poti: gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Dolžina: 12,3 km

Zemljevid GTP Plešivec.jpg

Gozdno turistična pot Plešivec

SlikaIzhodišče poti: gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj GradcuDolžina: 12,3 kmZemljevid GTP Plešivec.jpgZapri

×

vas bo popeljala po zanimivih soteskah, gozdovih in pašnikih na obronkih Uršlje gore, ob njej pa vas bo prevzela pestra raznovrstnost rastlinstva ter lepota pokrajine. Pot je speljana pod mogočno kupolo gozdov, mimo pašnikov in travnikov ter nekaterih postojank, namenjenih počitku in okrepčilu. Pohodniška pot se začenja pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Po prvih treh kilometrih lagodne hoje navkreber po najslikovitejši soteski na Koroškem, imenovani Kaštel, se odpre idilična dolina. Najprej je ob cesti Plešivški mlin in mokrišče, kakšen kilometer naprej pa ostanki nekdaj mogočnega Plešivškega dvora. Najvišja točka poti je kmetija Verneršek na nadmorski višini 1100 m. Po precej strmi rebri se spusti skozi bukove in smrekove gozdove mimo ruševin nekdanje domačije staršev Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov, nazaj do izhodiščne točke. Primerna planinska oprema je dobrodošla.

Preberi več

Slika

Pot na Rahtelov vrh

Izhodišče poti: Industrijska cona Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko , 2380 Slovenj Gradec

Dolžina: 4 km

Pot na Rahtelov vrh

SlikaIzhodišče poti: Industrijska cona Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko , 2380 Slovenj GradecDolžina: 4 kmZapri

×

se nahaja v neposredni bližini mesta Slovenj Gradec, najlepši pa je z Rahtelovega vrha razgled na mesto in celotni zgornji del Mislinjske doline z okoliškim hribovjem. Pot ponuja ljudem možnost sprehodov in rekreacije ter možnost spoznavanja številnih drevesnih vrst, med katerimi velja še posebej omeniti za naše kraje manj pogoste vrste: robinijo, pravi kostanj in duglazijo. Pot se prične pri industrijski coni Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko, in prečka opuščeno železniško progo in vodi skozi gozdove vzhodnega in severovzhodnega dela Gmajne. Pot je primerna za obiskovalce vseh starostnih skupin in telesne pripravljenosti.

Preberi več

Slika

Bernekerjeva pot

Izhodišče poti: Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Krajša pešpot: 7,5 km Daljša pešpot: 10 km Krajša kolesarska pot: 18 km Daljša kolesarska pot: 27 km

Bernekerjeva pot

SlikaIzhodišče poti: Gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj GradcuKrajša pešpot: 7,5 km Daljša pešpot: 10 km Krajša kolesarska pot: 18 km Daljša kolesarska pot: 27 kmZapri

×

Bernekerjevo pot so domačini Legna uredili v spomin na priznanega slovenskega kiparja Franca Bernekerja, ki se je rodil na obronku pohorskega gozda pod Malo Kopo. Pot je pohodniška, kolesarska in konjeniška, ki poteka po obronkih zahodnega Pohorja do Male Kope. Razgibanost terena ponuja številne panoramske razgelde na Mislinjsko dolino. Pot se prične pri gostilni Plesnik in vodi mimo cerkve sv. Barbare do razvalin Bernekerjeve rojstne hiše ter dalje mimo ekoloških kmetij Krenker in Golob ter turizma na kmetiji Klevž. Ob poti boste spoznavali številne naravne zanimivosti, kapelice in znamenja. Na daljši poti še lahko obiščete kočo pod Kremžarjevim vrhom in partizansko bolnišnico Trška gora – Sladki, ki je urejena kot muzej na prostem.

Preberi več

Slika

Tematska pohodna pot Kope

Izhodišče poti: Ribniška Koča, Center Kope

Dolžina poti: 5 km

Tematska pohodna pot Kope

SlikaIzhodišče poti: Ribniška Koča, Center KopeDolžina poti: 5 kmZapri

×

Del planinske poti med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena kot tematska pohodna pot. Priljubljena pohodniška pot je nevsiljivo opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli 5 km, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše. Za izhodišče sta primerni tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope. Pri slednjem se pot dopolnjuje s sodobno multimedijsko predstavitvijo Pohorja v informacijskem centru, pred njim pa stoji prava "skorjanka" – takšna, v kakršni so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno korak podaljšati do bližnjega Ribniškega jezera.

Preberi več

Slika

Pot Rimljanov

Izhodišče poti: Gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj Gradec

Dolžina: 11 km

Pot Rimljanov

SlikaIzhodišče poti: Gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj GradecDolžina: 11 kmZapri

×

je nastala v vasici Sele pod Uršljo goro po sledovih nekdanje rimske ceste. V času Rimljanov je bila v Starem trgu pri Slovenj Gradcu pomembna rimska postojanka Colatio, na poti iz Celja (Celeie) do Celovca (Virunuma).

Preberi več

Slika

Gozdna učna pot Tičnica

Izhodišče poti: Park Rožnik, Slovenj Gradec

Dolžina: 2,3 km

Gozdna učna pot Tičnica.pdf

Gozdna učna pot Tičnica

SlikaIzhodišče poti: Park Rožnik, Slovenj GradecDolžina: 2,3 kmGozdna učna pot Tičnica.pdfZapri

×

se začne na lepo urejenem okolju Rožnik ob ovinkastem klancu proti Legnu. Gozdna učna pot Tičnica zbližuje in povezuje ljudi z naravo in gozdom.

Preberi več

Slika

Benediktova romarska pot

Vodič po Benediktovi poti.pdf

Benediktova romarska pot

SlikaVodič po Benediktovi poti.pdfZapri

×

je bila ustanovljena leta 2009 in se imenuje po ustanovitelju reda Benediktu iz Nursije. Romarska pot, usmerjena s severa na jug, povezuje tri dežele in vodi iz Spitala am Phyrn do Gornjega Grada, v Sloveniji pa poteka od Viča do Gornjega Grada. Celotna pot obsega 11 enodnevnih etap, brošura, dostopna tukaj, pa vam ponuja podroben pregled na etapami 8-11 z vsemi potrebnimi kartami in opisi poti ter informacijami o kulturnih znamenitostih ter instrastrukti ob poti. 

Preberi več

Slika

Evropska pešpot E6 - Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana

_MG_0576.jpg

Evropska pešpot E6 - Ciglarjeva pot od Drave do Jadrana

Slika_MG_0576.jpgZapri

×

je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Baltika do Jadrana. Odprta je bila leta 1975. Pot od Drave do Jadrana po našem ozemlju je dolga 315 km. Več informacij o poti lahko najdete tukaj.

Preberi več

Slika

Slovenska planinska pot oz. transverzala

Brošura Slovenske planinske poti.pdf

Slovenska planinska pot oz. transverzala

SlikaBrošura Slovenske planinske poti.pdfZapri

×

je planinska pot od Maribora do Ankarana. Razteza se čez večino slovenskega gorskega sveta. Odprta je bila leta 1953, leta 1991 jo je upravni odbor PZS s sklepom poimenoval v Slovensko planinsko pot. Trenutno zajema 80 kontrolnih točk, dolga je 616,4 km. Več informacij lahko najdete tukaj, do brošure pa dostopate tukaj

Preberi več

Slika

Šmarška farna pot

Izhodišče poti: Cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Dolžina: 28,7 km

Šmarška farna pot

SlikaIzhodišče poti: Cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj GradcuDolžina: 28,7 kmZapri

×

povezuje cerkve naše nadžupnije in sicer cerkev sv. Martina, cerkev sv. Jurija, cerkev sv. Barbare, cerkev sv. Filipa in Jakoba, cerkev sv. Magdalene, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Tomaža ter cerkev Svete Marije na Homcu. Pot je dolga 28,7 km.

Preberi več

Slika

Zelena pot z zgodbo

Izhodišče poti: Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Dolžina: 9,3 km (krajša pot 5,9 km)

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa_zloženka (1).pdf

Zelena pot z zgodbo

SlikaIzhodišče poti: Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj GradcuDolžina: 9,3 km (krajša pot 5,9 km)Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa_zloženka (1).pdfZapri

×

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa (Vodriža) je krožna učna pot, kjer se lahko preizkusite v matematičnih, naravoslovnih in literarnih nalogah, ki so predstavljene na informativnih tablah ob poti. V objemu narave se sprehodite po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori. Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, nadaljuje mimo gostilne Rogina, po gozdni cesti do kmetije Močivnik in naprej do Fidija, kjer se zaključi prvi del poti (5,9 km oziroma 2,5 ure hoje). Pot se nadaljuje proti kmetiji Prijolič, mimo grajskega ribnika in vodi vse do razvalin gradu Wiederdries-Vodriž (9,3 km oziroma 4 ure hoje). Pot je primerna za vse starostne skupine.

Preberi več

Slika

Emina romarska pot

30 etap, 687 km

Vodnik po Emini romarski poti.pdf

Emina romarska pot

Slika30 etap, 687 kmVodnik po Emini romarski poti.pdfZapri

Emina romarska pot povezuje kraje, ki so neposredno ali posredno povezani z življenjem, delom in izročilom sv. Eme. Teče skozi kraje, kjer se je čaščenje sv. Eme ohranilo do danes, zajema območja in povezuje objekte, ki so tesno povezani z njo. Poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske ter je povezana z istoimensko potjo v Avstriji (Hemmapilgerweg) in tako predstavlja pomemben most med narodoma. Kontrolni žig v Slovenj Gradcu najdete v Turistično informacijskem centru. Več informacij najdete v vodniku tukaj.

 

Preberi več

Slika

Jakobova romarska pot

9 etap, 208 km

Vodnik po Jakobovi romarski poti.pdf

Jakobova romarska pot

Slika9 etap, 208 kmVodnik po Jakobovi romarski poti.pdfZapri

Jakobova pot, ki vodi v Santiago de Compostela Španiji, je ena najstarejših romarskih poti in je ime dobila po sv. Jakobu, ki je bil eden od dvanajsterih apostolov in danes predstavlja zavetnika romarjev. Pot je bila leta 1998 je bila vpisana v seznam svetovne kulturne dediščine organizacije UNESCO. Približno desetletje kasneje je svoj odsek, ki je v naravi označen v obe smeri, dobila tudi Slovenija. V vodiču je predstavljenih 9 etap v skupni dolžini 208 km.

Preberi več

Galerije

NOVICE

Prelistajte naše novice ali pa se prijavite na e-novice. 
mangakakalot