Kmetije in ekološke kmetije

Izletniške kmetije

Slika

Izletniška kmetija Plazl

Graška Gora 26, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

+386 (0)3 891 30 00

cvetka.plazl@gmail.com

Izletniška kmetija Plazl

×

Na lepem kraju, ki ga obdajajo zeleni travniki, lepi gozdovi, na vrhu Graške Gore, kjer je tromeja med velenjsko, slovenjgraško in mislinjsko občino in obenem tromeja vasi Šmiklavž, Plešivec in Završe, vas prijazno vabi izletniška kmetija PLAZL. Poleg gostinskih uslug sprejema naročila za malice, kosila ali večerje za večje skupine izletnikov, ki si želijo ogledati lepote Graške Gore in okoliških vasi.

  • V oddaljenosti cca 100m se nahaja športno igrišče, na katerm se vsako leto odvija več velikih prireditev (pustno srečanje, prvomajsko srečanje delovnih ljudi, mednarodni festival Graška Gora poje in igra, srečanje borcev in planincev,…).
  • Iz Danijelovega vrha nad izletniško kmetijo Plazl je čudovit razgled. Oko te ponese vse tja do Pohorja, Uršlje gore, Pece, Smrekovca in v dolino slovenjgraške kotline.
  • Na slemenu Graške Gore, le nekaj deset metrov vstran od izletniške kmetije Plazl, stoji veličasten spomenik NOŠENJE RANJENCA, ki nemo priča, kako težke borbe so partizani med drugo svetovno vojno vodili proti okupatorju.
  • Top XIV. divizije in brunarica ob njem, kjer je Muzej legendarne divizije, slikovito prikazujeta prihod XIV. divizije na Štajersko, ki so ga partizani v snegu in mrazu, sestradani in izmučeni doživljali v boju proti Nemcem. V Plešivcu je na hribu Grmada spominsko obeležje ustanovitve prvega štajerskega bataljona v oktobru leta 1941.
  • Na pokopališču v Plešivcu je grob Cankarjeve velike ljubezni, učiteljice Ane Lušin z napisom Cankarjevega verza: »Tukaj počiva tvoja in moja vesela mladost.«
  • Asfaltirana cesta Vas vodi iz smeri Velenja preko Graške Gore do Pogorja in Slovenj Gradca. V Vodrižu si lahko ogledate zanimivo pol-razvalino grada Vodriž (Wiederdriess), ki tiho šepeta, kako so nekoč živeli tlačani in gospodje - plemiči.
  • V Završah je pod Hribom Tisnik ob reki Paki Huda luknja, ki je bila zatočišče že ljudem iz kamene dobe.

 

Preberi več

Slika

Turistična kmetija Na hribčku

Šmiklavž 19b, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

+386 (0)41 804 083

mirkac.tina@gmail.com

Turistična kmetija Na hribčku

×

Že samo ime pove, da turistična kmetija stoji na hribčku, tik ob preko 600 let stari cerkvi Sv. Miklavža, ki ima romansko zasnovo, kasnejše pridelave pa so ji dale današnjo podobo. Šmiklavž je le 2,5 km oddaljen od Podgorja. Na voljo imamo prostor, ki sprejme do 60 oseb.
Zahodno, nedaleč stran, se nahaja grad Vodriž. Grad je nastal v začetku 14. stoletja in sodi med gotske gradove. Leži na slikovitem slemenu in ravno zaradi težje dostopne lege se je razvalina ohranila do danes. Posamezni detajli so ohranjeni v prvobitni obliki, saj je grad pogorel in bil že v 17. stoletju opuščen. Zanimiv je tudi kot poseben tip gradu, ki je bil hkrati v posesti več dedičev ali vitezov. Že listina iz leta 1338 priča, da so si ga razdelili bratje Hebenstreit.
Nad Šmiklavžem leži Graška gora, kjer je Cerkev Sv. Helene, ki pa jo krasi baročni oltar iz leta 1670.

Predlog menija: Kosilo in večerja
Klasično domače koroško kosilo oz. večerja zajema dve vrsti juhe (govejo in gobovo), mešana solata, krompir, riž, hren, tri vrste mesa (govedina, pečenka, puranje pohano – ali po želji), priloga (štruklji, zelenjava).
Kot predjed lahko postrežemo z mežerlom – pljučni in gobov.
Za sladico pa imamo jabolčni in skutni zavitek.
Za malico pa vam lahko ponudimo domači narezek in kruh.
Aktivnosti: Ogled cerkve Sv. Miklavža, pohod na Grško goro, kjer si lahko ogledate cerkev Sv. Helene, ogled Grada Vodriž, športne aktivnosti na igrišču pri OŠ Šmiklavž in na Graški gori.
Pri nas je velika posebnost ta, da lahko slišite dvoglasno petje ob spremljavi citer.

Preberi več

Izletniška kmetija Gmajnar

Šmartno pri Slovenj Gradcu 178, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

+386 (0)2 885 36 24

+386 (0)40 412 423

zelena.gmajna@gmail.com

Izletniška kmetija Gmajnar

×

Na izletniški kmetiji Gmajnar se lahko pobliže spoznate z nabiranjem in uporabo samoklinih rastlin ter s permakulturnim in biodinamičnim načinom kmetovanja. Sprehod v naravi vas bo obogatil z znanjem o več kot 50 hranljivih rastlinah. Udeležba na delavnicah je možna od aprila do novembra.

Preberi več

Izletniška kmetija Breznik

Sele 24, 2380 Slovenj Gradec

+386 (0)2 822 30 33

+386 (0)41 419 880

joze.lah@amis.net

Izletniška kmetija Breznik

×

Izletniška kmetija Breznik leži na Selah, na poti na Uršljo goro. Nudijo domačo hrano, predvsem hladne jedi (narezke, obložene kruhke) kot tudi dobrote iz krušne peči. Možna je uporaba športnih igrišč in otroških igral. V okolici so poti s krajevnimi znamenitostmi, primerne za gorsko kolesarjenje in pohodništvo. Poleg domačih živali na kmetiji je pri njih posebnost tudi škotsko govedo. Število sedežev na kmetiji je 60.

Preberi več

Izletniška kmetija Arbiter

Brda 3, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

+386 (0)31 731 715

kmetija-arbiter@amis.net

Izletniška kmetija Arbiter

×

Na kmetiji Arbiter se ukvarjajo s prirejo mleka in vrsto dopolnilnih dejavnosti: predelavo mesa, mleka, zelenjave in sadja ter peko kruha, potic in peciva na tradicionalni način. Obiskovalci lahko sodelujejo pri raznih kmečkih opravilih, imajo pa tudi možnost speči kruh v krušni peči in degustirati razne pridelke in izdelke.

Preberi več

Eko kmetije

Slika

Kmetija Leder

Gmajna 27, 2380 Slovenj Gradec

+386 (0)2 884 48 62

+386 (0)41 294 804

eko.k.leder@gmail.com

Kmetija Leder

×

Prvi zapiski o kmetiji Leder segajo vse v 17. stoletje, natančneje v leto 1689, ko se je kmetija prvič pojavila v neki listini oz. registru žitnin. Leta 2002 je kmetija pridobila Certifikat za vse pridelke in predelke, le dve leti kasneje pa so se kot prvi v Sloveniji pričeli ukvarjati z vzrejo ekoloških piščancev. Še sedaj se lahko pohvalijo, da so največji vzrejevalec ekoloških piščancev v Sloveniji.
Po letu 2004 so se na kmetiji pričeli posvečati tudi predelavi sadja. Iz sadja so začeli pridobivati: sok, jabolčni mošt, lesnikov mošt, kis in razne likerje ter žganja, za te pridelke pa so prejeli tudi številna priznanja.
Leta 2007 je bil na kmetiji odprt tudi muzej »zbirka starih kmečkih orodij na Ekološki kmetiji Leder«, z zanimivimi govorečimi lutkami.

Preberi več

Kmetija Prošt

Legen 170, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Kmetija Prošt

Zapri
×
Preberi več

Kmetija Rone

Zgornji Razbor 45, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Preberi več

Kmetija Črešnik

Golavabuka 25, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Kmetija Črešnik

Zapri
×
Preberi več

Galerije
RSS

NOVICE

Prelistajte naše novice ali pa se prijavite na e-novice. 
mangakakalot