120. obletnica smrti znanega Slovenjgradčana

120. obletnica smrti znanega Slovenjgradčana

Velikan svetovne glasbene umetnosti, genialni in nadarjeni mojster samospevov, čudežni deček, pa tudi »divji volk« … Vam je že znano, o katerem Slovenjgradčanu je govora?

Ime, ki je mogoče v tujini celo bolj poznano, zaradi dobrega dela odgovornih na prepoznavnosti vedno bolj pridobiva tudi v domovini. Zanimivo in pestro življenje Huga Wolfa je skozi različna obdobja izredno dobro predstavljeno v njegovi rojstni hiši v mestnem jedru Slovenj Gradca. Štirirazredno osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, nato pa ga je življenje poneslo v svet. Spomine je nabiral v Gradcu, Šentpavlu, Mariboru, Dunaju in ostalih mestih na glasbenih turnejah. Kljub obsežnemu glasbenemu opusu – zborovskih pesmi, simfonične pesnitve, serenade in celo opere Corregidor – je poznan predvsem kot skladatelj samospevov. Prave slave za časa svojega življenja ni doživel, je pa prvi del monografije o življenju in delu Huga Wolfa izšel že nekaj tednov po njegovi smrti. Umrl je 22. februarja 1903 na Dunaju in v spomin nanj ob 120. obletnici smrti v njegovi rojstni hiši v sredo, 22. februarja, ob 18. uri pripravljajo koncert.

Vabljeni, da skladateljevo zanimivo življenjsko pot in glasbena dela spoznate na stalni razstavi, postavljeni v interierju meščanskega bivalnega okolja iz konca 19. stoletja.

Pred kratkim je luč sveta ugledala nova spletna stran www.hugowolf.si, prenovo podobe pa je doživela tudi Wolfova kava in način njene postrežbe.

Prejšnja Pustni karneval
Naslednja 8. marec, dan žena
123movies