Slovensko čebelarstvo na Unescovem sezamu nesnovne kulturne dediščine

Slovensko čebelarstvo na Unescovem sezamu nesnovne kulturne dediščine

Slovenija je kot dežela čebel in čebelarjev bila pobudnica za razglasitev svetovnega dneva čebel, za katerega smo izbrali datum rojstva velikega poznavalca čebel iz 18. stoletja Antona Janše, 20. maj. Zaslužen za prepoznavnost naše avtohtone podvrste »kranjska sivka«, velja tudi za začetnika slovenskega čebelarstva. Gre torej za zelo pomembno panogo z dolgo tradicijo, ki pa se ne odraža zgolj kot kmetijska panoga gojenja čebel ter pridobivanja njihovih proizvodov, temveč tudi z ljudsko umetnostjo. Poslikane panjske končnice so cenjen okras panjev in tudi ena od enot nesnovne kulturne dediščine.

Pomembnost čebel za obstoj narave in človeštva ter njihovega izjemnega poslanstva se pri nas dobro zavedamo, zaradi česar je čebelarstvo tudi močno zasidrano v slovensko tradicijo. Da čebelarji z živalmi, za katere skrbijo, posledično skrbijo tudi za ekološko ravnovesje in trajnostni razvoj ter negovanje tradicije in prenašanje znanja ter veščin iz roda v rod, so prepoznali tudi pri Združenih narodih, kjer so slovensko čebelarstvo vpisali na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

V pričakovanju svetovnega dneva čebel se novega učnega čebelnjaka na podlagi trajnostnega projekta #PRVAčebela nadejajo ob Osnovni šoli Šmartno. Veselijo se čebelnjaka s panji in čebeljimi družinami ter usmerjanja nazaj k naravi, v laboratorij, ki ga imajo pred očmi. Novost bo velika spodbuda za praktično učenje, ki bo otrokom zagotovo dalo izjemno podlago za življenje. Praktično usposabljanje v in ob čebelnjaku pa že vrsto let na šolskem vrtu koristijo otroci Druge osnovne šole Slovenj Gradec, ki na državnem tekmovanju osvajajo številne medalje in priznanja.

Izjemno vlogo pa same čebele igrajo pri enem pomembnejših lokalnih turističnih ponudnikov – družini Perger. Že deveti generaciji družine čebelji produkti predstavljajo glavno surovino njihovih svetovno prepoznavnih izdelkov lectarstva, svečarstva in medičarstva. Poleg nagrajenih naravnih izdelkov vrhunske kakovosti navdušujejo tudi z edinstvenim medenim parfumom, katerega vonj vsakega mimoidočega privabi v njihovo pristno trgovinico v mestnem jedru Slovenj Gradca. Izkušnja Medenega raja pa navduši prav vsakega gosta.

V okolici našega mesta pa je na turistični kmetiji Lešnik v njihovem popolnoma prenovljenem čebelnjaku tudi sobica za počitek in apiterapijo.

Vir fotografije: Medeni raj Perger 1757

Prejšnja I Feel Slovenia World Cup Inline Slalom 2023
Naslednja Freesytle skiro slovenski pokal v Slovenj Gradcu
123movies