Noč čarovnic

Noč čarovnic

Jesenski dnevi predstavljajo počasen prehod iz jeseni v zimo, od izobilja do pomanjkanja, od življenja do smrti. In s tem je povezana tudi noč čarovnic oziroma Halloween (okrajšava za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« - večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi), ki ima svoje korenine v keltskih časih. Ti so verjeli, da je v noči pred njihovim novim letom, ki so ga praznovali 1. novembra, meja med življenjem in smrtjo zelo tanka ter da se to noč duhovi umrlih vrnejo na zemljo. Da bi se pred njimi ubranili, so si nadeli različne kostume in ustvarjali hrup.

Ob tem se je izoblikovala tudi tradicija izrezovanja buč (Jack O´Lantern ali buče svetilke), ki ima svojo zgodovino v irski legendi o kovaču Jacku in njegovem odnosu z vragom. Ker ga je Jack večkrat pretental, ga je vrag kaznoval tako, da sedaj v nedogled preklet tava med svetovi zgolj z žerjavico oglja, ki jo je vstavil v izdolbeno repo. Strašljive izdolbene buče so postale simbol noči čarovnic, ki je vedno bolj popularna tudi v naših krajih, zato vam dajemo nekaj namigov, povezanih s tem praznikom.  

Ustrezno se boste na praznik lahko pripravili z udeležbo na delavnici Bučni strah v izvedbi Koroškega pokrajinskega muzeja in Turistično športnega društva Vedrin. V soboto, 28. oktobra, ob 11. uri se bo odvila ob Erčevi žagi in mlinu v Tomaški vasi, primerna pa je tako za otroke kot tudi za odrasle.

Da bodo dnevi minili v sladkem duhu, bo istega dne ob 14. uri poskrbela Kriscake s Halloween delavnico, kjer se boste preizkusili v dekoriranju cupcakesov. Obenem za vas pripravlja posebno ponudbo prazničnih sladic.

Večer noči čarovnic lahko preživite ob nočnem kopanju v Bazenskem kompleksu Aqualatio ali ob gledanju grozljivke Nuna II, ki jo za vas ob 20. uri predvajajo v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Če pa vam je bolj do strašljive zabave, jo za vas pripravljajo v TNT baru z ansamblom Fenomeni, v kavarni Feniks s posebnimi napoji, tradicionalni Halloween party ob ritmih DJ Prisly-a potekal v strašljivem in razigranem The Royal Pub-u.

Predajte se strašljivemu vzdušju prihajajočega zabavnega praznika. 

Avtor fotografije: Aleš Uršej

 

Prejšnja 24. oktober - Dan Organizacije združenih narodov
Naslednja Veseli december v Slovenj Gradcu
123movies