Slovenj Gradec postaja vse bolj prepoznaven tudi kot destinacija za ljubitelje vrhunske kulinarike. Prizadevanje lokalnih gostincev, kuharjev in ponudnikov pristne gastronomije je prepoznano tudi na mednarodni ravni – s prestižnima certifikatoma Falstaff ter Gault&Millau.
Gault&Millau je eden izmed najuglednejših in najbolj priznanih kulinaričnih vodičev na svetu. Ustanovljen je bil v Franciji v 60. letih prejšnjega stoletja in že desetletja velja za avtoriteto na področju ocenjevanja vrhunske kulinarike. Velik poudarek da na inovativnost, sezonskost, lokalne sestavine in osebni slog kuharjev, prisotnost v vodiču pa pomeni, da je restavracija ali kuhar uradno priznan na najvišji strokovni ravni. Iz Slovenj Gradca so v vodiču prisotni gostilna Murko z znakom ene kuharske kape ter restavracija GT19 in Hiša Ančka z dvema kapama.
Falstaff, eden vodilnih evropskih kulinaričnih in vinskih medijev, podeljuje certifikat kakovosti zgolj tistim restavracijam in lokalom, ki izkazujejo odličnost v okusu, storitvi, ambientu in celostni izkušnji. Priznanje potrjuje, da Slovenj Gradec ponuja kulinarična doživetja, primerljiva z najboljšimi evropskimi praksami.
Veseli nas, da se je dvema prejemnikoma – gostilni Murko in Hiši Ančka – z znakom dveh vilic, z znakom treh vilic pridružila še restavracija GT19. V priznanem kulinaričnem vodniku so v obrazložitvi zapisali: "𝐾𝑢ℎ𝑖𝑛𝑗𝑠𝑘𝑖 𝑚𝑜𝑗𝑠𝑡𝑒𝑟 𝐽𝑢𝑟𝑒 𝐷𝑟𝑒𝑡𝑛𝑖𝑘 𝑗𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑟 𝑘𝑜𝑚𝑎𝑗 27 𝑙𝑒𝑡, 𝑎 𝑠𝑖 𝑗𝑒 𝑧̌𝑒 𝑛𝑎𝑏𝑟𝑎𝑙 𝑣𝑒𝑙𝑖𝑘𝑜 𝑑𝑒𝑙𝑜𝑣𝑛𝑖ℎ 𝑖𝑧𝑘𝑢𝑠̌𝑒𝑛𝑗. 𝑃𝑜 𝑡𝑒𝑚, 𝑘𝑜 𝑗𝑒 𝑠𝑜𝑑𝑒𝑙𝑜𝑣𝑎𝑙 𝑧 𝐴𝑛𝑜 𝑅𝑜𝑠̌ (𝐻𝑖𝑠̌𝑎 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘𝑜), 𝐽𝑎𝑛𝑒𝑧𝑜𝑚 𝐵𝑟𝑎𝑡𝑜𝑣𝑧̌𝑒𝑚 (𝐽𝐵) 𝑖𝑛 𝑅𝑖𝑐ℎ𝑎𝑟𝑑𝑜𝑚 𝑅𝑎𝑢𝑐ℎ𝑜𝑚 (𝐺𝑒𝑠𝑐ℎ𝑤𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑎𝑢𝑐ℎ), 𝑗𝑒 𝑜𝑑𝑝𝑟𝑙 𝑠𝑣𝑜𝑗𝑜 𝑙𝑎𝑠𝑡𝑛𝑜 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑣𝑟𝑎𝑐𝑖𝑗𝑜. 𝑁𝑗𝑒𝑔𝑜𝑣𝑎 𝑘𝑢ℎ𝑎𝑟𝑠𝑘𝑎 𝑓𝑖𝑙𝑜𝑧𝑜𝑓𝑖𝑗𝑎: 𝑙𝑜𝑘𝑎𝑙𝑛𝑜, 𝑠𝑒𝑧𝑜𝑛𝑠𝑘𝑜 𝑖𝑛 𝑏𝑟𝑒𝑧 𝑜𝑑𝑝𝑎𝑑𝑘𝑜𝑣 (𝑍𝑒𝑟𝑜 𝑊𝑎𝑠𝑡𝑒)."
V zadnjem času je bilo v našem okolju vloženega veliko truda v razvoj avtentične kulinarične ponudbe, ki temelji na lokalnih sestavinah, tradiciji in inovaciji. Omenjeno pa ne izboljšuje zgolj dostopno kakovostno kulinariko, temveč krepi tudi turistično prepoznavnost kraja.
Iskrene čestitke vsem ponudnikom.