Pohod po Slovenski planinski poti

Pohod po Slovenski planinski poti

Tudi vas srbijo pete in letos razmišljate o obisku ene najdaljših ter najbolj priljubljenih veznih poti v Sloveniji ter njenem najstarejšem delu? Slovenska planinska pot, ki je bila odprta že leta 1953, se prične v Mariboru, nadaljuje čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe pa vse do Debelega rtiča. Poteka tudi skozi Slovenj Gradec, kar nas še posebej veseli, saj lahko v mestnem jedru opazimo pohodnike, ki so pravkar zaključili zahtevno etapo prečenja Pohorja, nekateri pa se nanjo šele pripravljajo. Ker pa letos opažamo še posebej veliko zanimanje in obiskanost same poti, poletje pa se preveša v drugo polovico in počasi že razmišljamo tudi o jesenskih pobegih, ki so idealni za pohodništvo, smo za vas pripravili nekaj namigov.

  • Obisk Slovenske planinske poti naj bo poleg pridobivanja žigov, predvsem oddih in uživanje v lepotah naše narave. Ob tem vas naprošamo, da spoštujete vsem poznana pravila obnašanja v naravi, ohranimo jo čudovito tudi za naše zanamce.
  • Izberite poti, primerne vašim psihofizičnim sposobnostim, glavni cilj vseh nas je namreč varna vrnitev domov. 
  • Pred odhodom na potep si zagotovite ustrezno obutev in oblačila ter ostalo potrebno opremo (nahrbtnik, rezervna oblačila, krema za sončenje …), med katero zagotovo ne sme manjkati steklenica za večkratno uporabo.
  • Pred pobegom na lepše vedno preverite vremensko napoved in na spletni strani Planinske zveze Slovenije preglejte podatke o planinskih kočah. Lahko se namreč zgodi, da je katera izmed njih zaprta in boste morali svojo pot malce prilagoditi (predvidoma do konca septembra 2022 bo zaradi prenove zaprta Ribniška koča).
  • Dnevnik s Slovenske planinske poti lahko kupite v TIC-u Slovenj Gradec ali preko spletne trgovine.
  • Zagotovo vam bodo v pomoč prišli različni zemljevidi, ki so dostopni na spletu (Turistična karta PohorjaKolesarska in pohodniška karta Koroške, Zemljevid in kontaktni podatki planinskih koč Severovzhodne Slovenije ter Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank) ali v fizični obliki v TIC-u Slovenj Gradec. V kolikor želite, vam jih pred odhodom pošljemo tudi na dom, kontaktirajte nas.
  • Na pot vedno vzemite dovolj tekočine za pitje (vodo si lahko dotočite tudi na poti) in prigrizke za energijo.
  • Med potjo svoje bližnje obveščajte o svojih načrtih (naj vam vsaj malce zavidajo) in se redno vpisujte v vpisne knjige na vrhovih ter v planinskih kočah. 
  • Predvsem pa se med celotno potjo zavedajte, da ustvarjate nepozabne spomine, zato si vzemite dovolj časa tudi za nenačrtovane postanke in sprostitve v objemu čudovite okolice. 

Vabljeni, da z nami delite vaše vtise, če pa nas med potjo obiščete, obljubimo, da vas bomo okrepčali z našimi slastnimi čokoladicami.

Ne glede na to ali boste opravili pot zgolj med dvema točkama ali se boste odpravili na pot po celotni dolžini, vam želimo prijetnih doživetij polno raziskovanje našega planinskega sveta in vmesnih ravninskih delov.

Prejšnja Poletno dogajanje na Bazenskem kompleksu AQUALATIO
Naslednja Aqualatio letni kino
123movies