PARTNERSKA MESTA

Gornji Milanovac (1972) - srbsko mesto v Šumadiji, pod pogorjem Rudnik. Leži ob ibarski magistrali med Beogradom in Čačkom in šteje okrog 24 tisoč prebivalcev. Gornji Milanovac in Slovenj Gradec sta sklenili partnerstvo zaradi povezav, ki so se med prebivalci obeh mest okrepile v času druge svetovne vojne, ko je nemški okupator v Srbijo izgnal mnogo naših prebivalcev. Partnerstvo smo obnovili leta 2004.

 

Česky Krumlov (1997) - slikovito češko mesto ob reki Vltavi šteje 15 tisoč prebivalcev in je pod zaščito UNESCA. Letno ga obišče milijon obiskovalcev, ki poleg starega mestnega jedra s številnimi galerijami, trgovinami in gostinskimi lokali obiščejo stari grad, drugi največji grajski kompleks na Češkem. S Češkim Krumlovom se je sodelovanje posebej okrepilo na področju delovanja njihove in naše glasbene šole ter mladinskega pihalnega in godalnega orkestra.

 

Vőcklabruck (1999) - mesto v severni Avstriji z okoli 12 tisoč prebivalci leži med Salzburgom in Linzem, v neposredni bližini jezera Attersee.

 

Hauzenberg (1999) - mesto na Bavarskem, ki ima 12.500 prebivalcev ter leži v največjem strnjenem gozdnem območju Nemčije, v bližini mesta Passau.

 

Myoko (2001) – Myoko, ki se je prej imenovalo Arai, je prijazno japonsko mesto z okrog 40 tisoč prebivalci pod goro Myoko blizu zahodne obale japonskega otoka Hokaido (60 kilometrov od Nagana). Myoko je znan po najboljšem japonskem rižu, po kvalitetnem sakeju, tehnološko visoko razvitih tovarnah, modernem zimskem športnem središču in po spoštljivem odnosu ljudi do svoje tradicije in kulture. Sodelovanje z mestom Myoko je posebej zaznamovala izmenjava dijakov njihove in naše gimnazije, ki se uspešno odvija že vrsto let.

 

Morphou (2008) – Tudi Morphou, mesto na Cipru, je mesto glasnik miru. Čeprav mesto leži na delu otoka, ki je od leta 1974 pod turško zasedbo, izgnane prebivalke in prebivalci pa so se razselili po južnem, grškem delu Cipra, je mestni svet Morphouja zelo aktiven pri iskanju rešitev ciprskega problema, zelo dobro pa sodelujemo prav na področju aktivnosti v okviru Mednarodne organizacije mest glasnikov miru.

 

LISTINA O KULTURNEM SODELOVANJU

Bardejov (2009) - Bardejov je mesto v vzhodnem delu Slovaške. Nahaja se približno 30 km severno od Prešova, nedaleč od meje s Poljsko. Šteje približno 33 tisoč prebivalcev in je središče zgodovinske pokrajine Šariš. Slovenj Gradec je listino o kulturnem sodelovanju z Bardejovom podpisal leta 2009, v tem času pa se je zvrstilo že nekaj kulturnih izmenjav (foklora, orkestri, ansambli). Častni občan Bardejova je tudi naš sokrajan, zborovodja in kulturnik Janez Kolerič.

RSS

NOVICE

Prelistajte naše novice ali pa se prijavite na e-novice. 
mangakakalot