Datum dogodka: 15. 09. 2023 11:00 Export event

Odprtje razstave Otroška risba (31. natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo)

Odprtje razstave Otroška risba (31. natečaj za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo)

Letošnji natečaj za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo je bil že kar 31 po vrsti. Vsa leta so natečaj vzorno vodili na Mestni občini Slovenj Gradec, v Koroški galeriji likovnih umetnosti pa smo bdeli nad likovnim in fotografskim delom natečaja ter pripravo zaključne razstave. Z letošnjim letom pa smo celotno organizacijo in izvedbo natečaja prevzeli v galeriji.

Na natečaju je sodelovalo 94 šol in zavodov iz celotne Slovenije, na naš naslov pa je prispelo 1170 otroških izdelkov, največ – 1034 – na likovni del natečaja.

Tudi letos so bile ob razpisu natečaja za ustvarjanje ponujene tri teme. Lonček, kuhaj! je bila prva in se je navezovala na mednarodno leto prosa, ki ga je za leto 2023 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Ker letos obeležujemo 50-letnico smrti Pabla Picassa, enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja, je bila naslednja tema posvečena njemu, in sicer Ustvarjam kot Picasso. Zadnja tema – Kakšen je zame boljši svet? – pa je bila širše zastavljena in je puščala prosto pot domišljiji in razmišljanju otrok o tem, v kakšnem svetu bi radi živeli.

Nagrajena dela iz vseh treh delov natečaja bodo objavljena v katalogu, ki bo izšel ob razstavi. Izbrama in nagrajena otroška likovna in literarna dela ter fotografije bodo v Koroški galeriji likovnih umetnosti na ogled ob 15. septembra do 1. oktobra, odprtje razstave pa bo v okviru Mirovniškega festivala 15. septembra ob 11. uri. Vabljeni!

Besedilo in slika: Facebook profil Koroške galerije likovnih umetnosti