Datum dogodka: 24. 11. 2023 18:00 Export event

Odprtje razstave Katja Felle: Skrito/Caché

Odprtje razstave Katja Felle: Skrito/Caché

V petek, 24. novembra 2023, vas ob 18. uri Koroška galerija likovnih umetnosti vabi na odprtje razstave Katje Felle. Na rastavi Skrito/Caché bodo na ogled najnovešje slike na platnu, tapiserije in akvareli.

Na delih Katje Felle pogosto prepoznamo motive in simbole, ki jih videvamo na različnih zaslonih, v katere gledamo dnevno. Toda umetničin namen ni zgolj ponavljati in upodabljati nekatere podobe z zaslonov, temveč predvsem opozoriti na množico zakodiranih dejstev, ki ždijo v ozadju in katere lahko razvozla le človeški um. Na razstavi bo predstavila tudi serijo akvarelov »Iznenada/Out Of The Blue«, na katerih je na modrem ozadju napisano besedilo, vzeto iz kratkih sporočil, ki si jih je izmenjala s prijateljem. Sporočila opisujejo kratko in bežno ljubezensko razmerje in so hkrati le kompozicijsko ogrodje za abstraktno sliko.

Katja Felle na svojih slikah upodablja predmete in fragmente sodobne tehnologije in tako vzpostavlja vez med zgodovinskim medijem slikarstva ter sodobno tehnologijo. To vez transformira tudi v tapiserijo, ki jo izdela sama ali v sodelovanju s Koroškim medgeneracijskim centrom. Na ta način polje sodobne umetnosti razširi in vanj privablja ter vključuje širšo javnost. Vizualna nasičenost in na videz neorganizirana struktura njenih del dopuščata različne interpretacije. Tapiserije iz serije »Gradient« so povsem abstraktne kompozicije in pričajo o tem, da Katja Felle z lahkoto prestopa med upodabljajočim in abstraktnim.

Katja Felle (1988) živi in dela v Parizu in Slovenj Gradcu. Razstavljala je v mnogih galerijah doma in v tujini. Njena dela so del pomembnih zbirk sodobne umetnosti: BTC d.d., Ljubljana; Postaja DIVA, digitalni video arhiv, SCCA-Ljubljana; Imago Mundi, Luciano Benetton Collection; KGLU, Slovenj Gradec; Mestna galerija, Nova Gorica; Likovna zbirka Riko, Ljubljana; Osrednji muzej tekstilne umetnosti, Łódź, Poljska; Eur'Art, Versailles, Francija.

Kustos razstave je Jernej Kožar. 

Besedilo in slika: Facebook profil Koroške galerije likovnih umetnosti

mangakakalot