Datum dogodka: 13. 03. 2024 19:30 Export event

Wolfov koncertni abonma in izven: Zadnji kralj Orplida

Wolfov koncertni abonma in izven: Zadnji kralj Orplida

Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec in Kulturni dom Slovenj Gradec vas v sredo, 13. marca 2024, ob 19.30 vabita v koncertno dvorano Rojstne hiše Huga Wolfa, Glavni trg 40, Slovenj Gradec na koncertni večer Zadnji kralj Orplida.

Breda Zakotnik, klavir / Andreas Lebeda, bariton / Maria Ladurner, sopran

Samospevi imajo pomembno in stalno mesto v repertoarju Marie Ladurner in so v številnih pogledih njena glasbena domovina. Svoje znanje na tem področju je izpopolnjevala na številnih mojstrskih tečajih. Sodelovanje z Bredo Zakotnik je pomembno vplivalo in oblikovalo Marijin okus in delo z nemškim samospevom. Posebna strast Marie Ladurner je stara glasba. Sodeluje in koncertira s številnimi prominentnimi ansambli, orkestri in zasedbami.

Breda Zakotnik je bila redna univerzitetna profesorica za interpretacijo samospeva in oratorija na Univerzi "Mozarteum" v Salzburgu. Posebej se posveča interpretaciji Mozartovih del. Ob številnih nastopih v Mozartovi rojstni in stanovanjski hiši v Salzburgu so na originalnem Hammerjevem klavirju nastali uspešni posnetki. Težišče njene dejavnosti je posvečeno komorni glasbi in samospevu. Breda Zakotnik redno vodi tečaje za interpretacijo samospeva v Avstriji (Mednarodna poletna akademija v Salzburgu), Švici, Sloveniji, na Nizozemskem in na Japonskem. Je častna članica Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec.

Andreas Lebeda je poučeval na salzburškem Mozarteumu, seminar za solopetje in vokalne ansamble pa je od leta 1992 do 2022 vodil tudi na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu, in je vodja KEPLER-KONSort Linz ter kurator opaženega komornega in solopevskega ciklusa „vokal.isen“. Z Bredo Zakotnik ga povezuje dolgoletno umetniško sodelovanje, ki je posvečeno predvsem samospevom Huga Wolfa.

Besedilo in slika: Kulturni dom Slovenj Gradec

123movies