Datum dogodka: 1. 07. 2024 10:00 Export event

Otvoritev razstave Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija

Otvoritev razstave Tomaž Furlan: Avantgarda je empatija

Raziskovalna rezidenca imenovana Popotovanje po Arte Utile je plod sodelovanja med raum AU in Koroško galerijo likovnih umetnosti. Pri projektu sodelujejo umetniki in teoretiki, ki s svojimi raziskavami delom Pina Poggija odpirajo nove načine dojemanja in na podlagi tega sodobni umetnosti ponudijo nove perspektive. Na razstavi Tomaž Furlan razstavlja tri dela: »Lubenica«, »I Made This So You Can Walk Over Me And Know It« in »Wear XX«.

Tomaž Furlan je leta 2005 začel ustvarjati dela iz serije »Wear«. Prve skulpture so bile mišljene le kot rekviziti in scenografija za video performanse, od »Wear IV« dalje pa zaživijo kot samostojni objekti. Neobičajno pri teh delih je, da se jih mora gledalec dotikati, jih uporabljati.

Naslednje delo na razstavi »I Made This So You Can Walk Over Me And Know It« je nadaljevanje serije »Wear« ne zgolj v formalnem smislu, temveč vsebinskem, predvsem zaradi interaktivnosti, ki jo omogoča. Delo sestavljajo betonske plošče, v katere je vrisana umetnikova silhueta. Betonske plošče so položene po tleh in gledalec je prisiljen hoditi po njih - v prenesenem pomenu po umetniku.

Delo »Lubenica« pa je montirano na fasado stavbe, v Galeriji 3x3. Odrezek lubenice je Tomaž Furlan izdelal v tehniki fasadne štukature iz stiliziranih puzlov. Odrezku lubenice do popolnosti oblike manjka en del. Lubenica se je v zadnjih letih uveljavila kot palestinski državni simbol, simbol palestinskega upora in boja za samostojnost. Delo »Lubenica« je, tudi zaradi postavitve na fasado, neposreden politični komentar. Izdelana je v tehniki fasadne štukature, značilne za vsa evropska mesta, kjer so fasade hiš okrašene s podobnimi vzorci. V tem pogledu lahko vidimo Furlanovo kritiko evropske vpletenosti v dogajanje v Gazi. Manjkajoči del v sestavljanki iz puzlov lahko razumemo kot kompleksnost razmer na bližnjem vzhodu, kjer druge rešitve kot brezpogojne ustavitve nasilja ni.

Letošnjo izvedbo Popotovanje po Arte Utile: Tomaž Furlan in Polonca Lovšin, slednja bo po ateljeju raziskovala v drugi polovici leta, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Lokacija:Galerija raum AU, Partizanska pot 12, 2380 Slovenj Gradec.

Vstop prost.

 

Besedilo in fotografija: Raum AU

manganelo