Februar - mesec kulture, ljubezni in norčavosti

Februar - mesec kulture, ljubezni in norčavosti

Najprej se prepustimo kulturi, saj 8. februar že trka na vrata in v Slovenj Gradcu, nekdanjemu partnerskemu mestu Evropske prestolnice kulture, je že vse nared za Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Kulturo, tako močno vpeto v vsakdan življenja v našem mestu, bomo tudi tokrat proslavili na različne načine. Preverite, kje vse in kako se boste lahko kulturno udejstvovali.

Na predvečer kulturnega praznika bo ob 18. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradcu potekala podelitev Bernekerjevih priznanj, poimenovanih po slavnem slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju. Komisija je za letošnje leto odločila, da Bernekerjevo nagrado prejme Gledališko združenje Koroški deželni teater, plakete pa Ljudske pevke Lastovke, Erika Breznik in Tomaž Pačnik. Čestitke vsem prejemnikom Bernekerjevih odličij.

Koroški pokrajinski muzej vas z vodnico Natašo Škorjanc vabi na prvi letošnji brezplačni Sprehod ob srednjeveškem mestnem obzidju. Zbor je ob 10:30 pred nekdanjo mestno hišo (Glavni trg 24).

Za najmlajše Koroški pokrajinski muzej ob 11:30 organizira interaktivno vodstvo Z družino skozi Sokličevo zapuščino. Kaj vse boste poiskali, odkrivali in si ogledali, preverite na povezavi. Za odrasle pa bo ob 16:30 organizirano tudi javno vodstvo po Sokličevi zbirki.

Prav tako si lahko ta dan razstave brezplačno ogledate v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Slovenj Gradec, od 10. do 18. ure in v Rojstni hiši Huga Wolfa od 10. do 17. ure. Hkrati vam na vse muzejske publikacije nudijo 20 % popust.

Pestro bo tudi dogajanje v Koroški galeriji likovnih umetnosti, kjer vas poleg možnosti brezplačnega ogleda izbranih del iz zbirke KGLU (Bogdan Borčić, Jože Tisnikar, Štefan Planinc, Pino Poggi) in razstave Zbirke za solidarno prihodnost med 10. in 18. uro čaka tudi poseben program.

Ob 10. uri vas po razstavi Zbirke za solidarno prihodnost popelje kustosinja Katarina Hergold Germ, od 11. do 13. ure pa bo potekala brezplačna ustvarjalnica za mladino in odrasle Pero miru, ki jo bo vodila Rahela Mačič (program in kam se je potrebno predhodno prijaviti do 5. februarja, preverite tukaj). Tudi KGLU vam ob nakupu publikacij nudi 20 % popust.

Da pa ne boste na tako poseben dan pili navadne kavice, vabljeni, da si privoščite posebno, skladatelju Hugu Wolfu posvečeno Wolfovo kavo. Postreženo na poseben način, s pred kratkim prenovljeno podobo, jo lahko poskusite v Čajnici Peč, ARS CAFE mestni kavarni ali Slaščičarni Šrimpf.

Prejšnja Turistični utrip Slovenj Gradca v letu 2022 predstavlja leto rekordov
Naslednja Bliža se čas zaljubljencev
123movies