Pustovanje v Slovenj Gradcu

Pustovanje v Slovenj Gradcu

Pustni čas povezujemo z odganjanjem zime in prihodom pomladi, dejansko pa njegovo ime razkriva drug pomen in sicer v povezavi s postom od mesa. Datum pusta je premakljiv in je vezan na datum velike noči. Čeprav pustni čas traja dlje časa, pa sta glavna dneva pustna nedelja in pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi s pepelnico, ko se začenja 40 dnevni post pred veliko nočjo.

Pust je seveda povezan z norčavostjo in s tem zelo zanimiv tudi za najmlajše, saj si lahko v tem času nadenejo najrazličnejše maske. Pustni karneval za najmlajše in mlade po srcu pa že 51. leto tradicionalno organiziramo tudi v Slovenj Gradcu. V nedeljo, 19. februarja, ob 14. uri bodo karneval tako ko vsako leto popestrili Pihalni orkester Slovenj Gradec, vrtci iz Slovenj Gradca, Vražji koranti in seveda številne skupinske maske, ki aktualne domače in svetovne tematike na vozovih predstavljajo na šaljive načine. Pustni karneval predstavlja eno najbolj obiskanih prireditev v Slovenj Gradcu, na kateri je mogoče kupiti tudi slovenjgraško humoristično-satirično pustno revijo Kurent. Prvič je izšla leta 1923 in se šteje za najstarejšo tovrstno revijo v Sloveniji.

Pustovanje se na pustni torek, ob 15. uri,  že tradicionalno zaključi na Graški Gori s t. i. Pokopom pusta, ko le tega zažgejo na grmadi. Dogodek obsega pokop s pustno kroniko, škofom in športnim tekmovanjem, kar predstavlja tudi dober razlog za srečanje treh občin (Mislinje, Slovenj Gradca in Velenja), ki se stikajo na tem območju.

Seveda pa pustni čas spremlja tudi pestra tradicionalna kulinarika. Na jedilniku se običajno znajdejo težje, mastne in ocvrte jedi, tako pustne dobrote po večini predstavljajo jedi s svinjskim mesom ter ocvrto kvašeno testo. In ker vemo, da so to jedi, ki so najboljše, ko se jih pripravi po receptu mam in babic, vam ob tem želimo zgolj, da bi bil pust čimbolj mastnih ust.

 

Ostali dogodki:

Pustno rajanje si bodo privoščili tudi na bazenskem kompleksu Aqualatio. Posladkali se boste lahko s krofi ter si med 15. in 28. februarjem ogledali razstavo pustnih mask učencev 3. osnovne šole Slovenj Gradec. Vsi obiskovalci boste lahko glasovali za naj pustno masko.

Kurente boste lahko pričakali že v petek, 17. februarja, ob 18. uri v Ars cafe mestni kavarni

V soboto, 18. februarja, bo kar nekaj izbire za pustno zabavo:

Prejšnja Predstavitev ponudbe na turističnih sejmih in borzah
Naslednja Tradicionalni Jožefov sejem 2023
123movies