Aktualne informacije in napotki ob poplavah

Aktualne informacije in napotki ob poplavah
Zaradi močnega deževja, ki je v preteklih dneh zajelo Slovenijo, so izjemno hitro narasli številni vodotoki in poplavili precejšen del države. Mnogi kraji so še vedno nedostopni, cestni in javni promet je oviran. Narava je nepredvidljiva in tokrat je pokazala zobe naši čudoviti zeleni Sloveniji, ki jo vedno ponosno in gostoljubno delimo tudi z vami, našimi gosti. Vremenske razmere se počasi umirjajo, kljub temu pa pozivamo k preudarnemu in odgovornemu ravnanju.
 

If you are currently on vacation in Slovenia or planning to visit, check the essential information and recommendations. Destinations and tourism providers are doing everything in their power to continue to offer guests safe and comfortable stay, and the best possible experience. Weather conditions are stabile, we hereby once again emphasize the importance of acting responsibly.  More and detail information in English is available here.

VREMENSKA NAPOVED

Vreme se bo postopoma ustalilo. Vremensko napoved in priporočila lahko spremljate na uradni strani agencije ARSO.

Spremljajte vremensko napoved 

Spremljajte vremenska opozorila

RAZMERE NA CESTAH

Zaradi poplav so številne ceste na Koroškem neprevozne, poškodovane ali zaprte. Razmere se ves čas spreminjajo. Vozniki, upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Spremljajte razmere v cestnem prometu

JAVNI POTNIŠKI PROMET

Deževje in poplave so povzročile nevšečnosti tudi v javnem prometu. Zaradi razmer po Sloveniji prihaja do zamud, obvozov ali odpovedi tudi v avtobusnem potniškem prometu.

Razmere in vozni red v železniškem potniškem prometu

Razmere in vozni red v avtobusnem potniškem prometu

Za informacije o avtobusnem prevozu lahko pokličete na telefonsko številko info centra 1991 in lokalne avtobusne prevoznike.

ODSVETUJEMO POT V GORE!

Planinska zveza Slovenije močno odsvetuje pohodniške aktivnosti v slovenskih planinah in gorah. Reševalne službe so močno vpete v reševanje in pomoč na poplavljenih območjih. Spremljajte in upoštevajte vremensko napoved ter priporočila PZS, in se ne podajajte v gore, če razmere za to niso primerne.

Priporočila za varno pot v planine in gore

TURISTIČNE DESTINACIJE, NASTANITVE IN ATRAKCIJE

Razmere so prizadele številne regije in kraje – mesta, podeželje, kulturne in naravne znamenitosti. Če ste v teh dneh nameravali raziskovati lepote in skrite kotičke Slovenije, priporočamo, da preverite informacije na destinacijskih spletnih straneh ali družbenih omrežjih. Lahko se zgodi, da bo potovanje na nekatere turistične destinacije do sanacije prometne in druge infrastrukture onemogočeno in odsvetovano.

Dogajanje v Slovenj Gradcu in okolici spremljajte na naših družbenih omrežjih (Visit Slovenj Gradec, Mestna občina Slovenj Gradec) in na spletni strani https://www.slovenjgradec.si/. 

Za dodatne informacije nas lahko tudi kontaktirate na mail tic@slovenjgradec.si ali pokličete na telefonsko številko 02 88 12 116.

TRGOVINE ODPRTE TUDI OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH

V času intervencije po poplavah bodo trgovine z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih. Dopuščeno je tudi podaljšanje časa odprtja med tednom, ki pa ga bodo trgovine določile same.

NEVARNOST PLAZOV

Zaradi velike namočenosti tal ostaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi.

ODSVETUJEMO AKTIVNA DOŽIVETJA NA VODI

Vodotoki so trenutno izjemno nepredvidljivi. Ne zadržujte se v bližini hudournikov, rek in potokov.  Povečan in nepredvidljiv je vodotok številnih rek, tudi Soče, Save, Drave, Savinje, Krke ter njihovih pritokov. Ne odpravljajte se na vodne aktivnosti, kot so kajakaštvo, rafting, supanje, dokler se razmere ne umirijo. Kontaktirajte izkušene lokalne ponudnike vodenih aktivnosti, ki bodo svetovali, kdaj bo spet primeren čas za tovrstna doživetja.

ODPOVEDANE IN PRESTAVLJENE TURISTIČNE PRIREDITVE

Odpovedane ali prestavljene so številne turistične, kulturne in športne in druge prireditve. Spremljajte obvestila organizatorjev o morebitnih novih terminih.

PRIPOROČILA V ZVEZI S PITNO VODO IN RAVNANJEM ŽIVIL

Spremljajte priporočila in usmeritve NIJZ v zvezi s pitno vodo in ravnanjem z živili v primeru poplav

SVETUJEMO OBVEZNO PREKUHAVANJE VODE

Zaradi poplav je pitna voda lahko kontaminirana, zato strokovnjaki svetujejo prekuhavanje vode na več vodovodnih območjih po Sloveniji. V takih razmerah je pitna in ustekleničena voda še toliko bolj dragocena, zato velja poziv k racionalni porabi pitne vode.

Navodila za prekuhavanje vode

V NAJNUJNEJŠIH PRIMERIH

Le v najnujnejši primerih pokličite številko 112 ali ustrezno številko lokalne skupnost (za informacijo glede stanja v tistem kraju).


ODSVETUJEMO TURISTIČNI OBISK KRAJEV OZ. DESTINACIJ

Trenutno ni možen turistični obisk naslednjih krajev na Koroškem (Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Dravograd…)

V primeru že izvedenih rezervacij oz. načrtovanega oddiha pri ponudnikih v destinacijah, ki jih je prizadela ujma, predlagamo kontaktiranje ponudnikov. 


Povezava do dodatnih informacij: 
Dnevni informativni bilten Centra RS za obveščanje
https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/24716-prakticne-informacije-za-turiste-ob-poplavah-v-sloveniji
https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/24704-ujme-v-sloveniji-upostevajmo-navodila-in-spremljajmo-razmere
 
Vir besedila: STO
Slika: Vlada Republike Slovenije
Prejšnja Hiša Ančka pridobila trajnostni znak Zeleni ključ
Naslednja Vzemi si čas. za Koroško. Moja Slovenija.