Video vsebine iz naše kotline

Video vsebine iz naše kotline

Naše mesto letos zaznamujejo številne obletnice, posebni dogodki in ostale zanimivosti, ki so bile zadnje dni pogosto predstavljene tudi v video obliki. Zato vas, še posebej, če imate rajši takšne vsebine, vabimo k ogledu spodaj predlaganih posnetkov.

Letos zaznamujemo 150. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti duhovnika in pisatelja Franca Ksaverja Meška. Predani duhovnik in velik domoljub je v štirih desetletjih delovanja v župniji pri sv. Roku na Selah, kraju in okolici zapustil pomemben odtis, med velikani slovenske literature pa neizbrisen pečat. Slovenjgraški mestni svet ga je leta 1924 imenoval za častnega občana mesta Slovenj Gradec, tedanjo Cerkveno ulico so preimenovali v Meškovo ulico, po njem nosi ime Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, v Koroškem pokrajinskem muzeju pa si lahko ogledate njegovo spominsko sobo. Prispevek iz oddaje Dobro jutro na RTV si oglejte tukaj.

Ob deseti obletnici smrti enega najvidnejših slovenskih slikarjev in grafikov, Bogdana Borčića (1926–2014), ki je od leta 1980 živel in ustvarjal v Slovenj Gradcu, je Koroška galerija likovnih umetnosti pripravila razstavo Bogdan Borčić: Slika in prostor (Prepletene sekvence). Razstava vzpostavlja nove vsebinske korelacije iz proučevanj zadnjih let ter dela umetnika aktualizira in postavlja v dialog z avtorji, s katerimi je živel, delal in izmenjeval ideje, ter z mlajšimi avtorji. O razstavi so nastali trije vsebinsko zelo zanimivi video posnetki (ogledate si jih s klikom na besedilo):

V kolikor ste zamudili zanimivo javno vodstvo, ki ga je nedavno po rekonstruirani bolnišnici Trška gora organiziral Koroški pokrajinski muzej, vabljeni k ogledu prispevka o Paučkovih partizanskih bolnišnicah, ki so ga pripravili v okviru oddaje Dobro jutro na RTV. Trška gora predstavlja eno izmed šestih skrivnih bolnišnic, ki so jih od aprila leta 1944 pa do konca druge svetovne vojne pod vodstvom partizanskega zdravnika, dr. Ivana Kopača – Paučka, zgradili pripadniki partizanskih enot s pomočjo lokalnih aktivistov in sodelavcev Osvobodilne fronte. V njih se je zdravilo okrog 300 partizanskih ranjencev, okupacijske sile pa jih kljub številnim preiskavam terena nikoli niso odkrile.

Vsebino zaključujemo s prispevki, ki kar kličejo po kulinaričnem razvajanju. Na POP tv-ju se namreč te dni ob sobotah predvaja oddaja Kuhinja na kolesih: Koroška, kjer Matevž Šalehar – Hamo predstavlja koroško košto in različne kulinarične navdušence. V 9. oddaji se je Hamo ustavil pri Hiši Ančka ter družini Perger, prihajajočo soboto pa ga bo gostila gostilna Murko.

Vabljeni k ogledu video vsebin, ki kar nagovarjajo k obisku naših krajev. 

 

Prejšnja 8. marec, dan žena
Naslednja Srednjeveški preludij 2024
manganelo